Szkoła Podstawowa nr 14 im. Majora Henryka Sucharskiego w Jaworznie
Uczniowie klasy 7 A i 7 B zdalnie wykonali doświadczenia ze wskaźnikami
25
05.2020
Uczniowie klasy 7 A i 7 B jako zadanie domowe mieli do wykonania 2 doświadczenia obowiązkowe, które polegały na sprawdzeniu jak zachowuje się barszcz czerwony po wprowadzeniu do niego kwasu cytrynowego i roztworu mydła. Następnie uczniowie musieli sprawdzić co dzieje się z esencją herbacianą po wprowadzeniu do niej cytryny. Osoby chętne dodatkowo mogły wykonać doświadczenie 3, które polegało na przygotowaniu wywaru z czerwonej kapusty, a następnie sprawdzeniu jak zachowuje się ów wskaźnik po wprowadzeniu go do różnych substancji z gospodarstwa domowego takich jak np. wody z ogórków, octu, roztworu mydła, płynu do naczyń, wybielacza, roztworu soli kuchennej, roztworu proszku do pieczenia itp. Uczniowie swoje doświadczenia, udokumentowali zdjęciami i uzupełnili przygotowane przez nauczyciela karty pracy, które zawierały obserwacje, wnioski z doświadczeń. Wszystkie osoby, które wykonały zadanie otrzymały oceny bardzo dobre lub celujące z przedmiotu.
Poniżej prezentujemy kilka zdjęć z doświadczeń uczniów.
Anna Dzierwa-Jaromin