„CHEMIA W KUCHNI I W PRACOWNI CHEMICZNEJ”
16
05.2022
UCZNIOWIE NASZEJ SZKOŁY ZAKOŃCZYLI REALIZACJĘ PROJEKTU „CHEMIA W KUCHNI I W PRACOWNI CHEMICZNEJ” W RAMACH AKADEMII EKSPERYMENTU
Grupa uczniów naszej szkoły realizowała w roku szkolnym 2021/2022 w ramach Jaworznickiej Akademii Kreatywności projekt pt.„Chemia w kuchni i w pracowni chemicznej”.
W ramach projektu uczniowie z pomocą nauczyciela uczyli się opracowywać instrukcje doświadczeń, karty pracy a następnie wykonywali szereg doświadczeń chemicznych oraz fizycznych. Były to doświadczenia m.in. o następującej tematyce:
-
Analiza pH wodnych roztworów produktów spożywczych
-
Badanie zachowania wskaźników z pracowni chemicznej oraz kuchni w różnych roztworach
-
Mierzenie pH wybranych roztworów za pomocą papierków wskaźnikowych oraz pehametrów
-
Wyznaczanie gęstości ciał stałych o regularnych kształtach
-
Sporządzanie mieszani i rozdzielanie ich na składniki
-
Chromatografia bibułowa
-
Badanie różnicy między zjawiskiem fizycznym a przemianą chemiczną
-
Sporządzanie roztworów o określonych stężeniach
-
Sztuczna piana
-
Tęcza w mleku
-
Ciecz nienewtonowska
-
Samopompujący się balon i rękawiczka
-
Gumowe jajko
-
Wykrywanie białka w artykułach spożywczych
-
Wykrywanie skrobi w artykułach spożywczych
-
Wykrywanie tłuszczu w artykułach spożywczych
Uczniowie korzystając z modeli atomów określali liczbę cząstek elementarnych dla różnych pierwiastków obecnych w związkach chemicznych , a także budowali modele kulkowe związków chemicznych obecnych w kuchni oraz pracowni chemicznej.
Poniżej prezentujemy galerię zdjęć z doświadczeń wykonywanych podczas trwania projektu.
Anna Dzierwa-Jaromin