Uczniowie klasy 7 A i 7 B zdalnie wykonali doświadczenia ze wskaźnikami

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

25
05.2020

Uczniowie klasy 7 A i 7 B jako zadanie domowe mieli do wykonania 2 doświadczenia obowiązkowe, które polegały na sprawdzeniu jak zachowuje się barszcz czerwony po wprowadzeniu do niego kwasu cytrynowego i roztworu mydła. Następnie uczniowie musieli sprawdzić co dzieje się z esencją herbacianą po wprowadzeniu do niej cytryny. Osoby chętne dodatkowo mogły wykonać doświadczenie 3, które polegało na przygotowaniu wywaru z czerwonej kapusty, a następnie sprawdzeniu jak zachowuje się ów wskaźnik po wprowadzeniu go do różnych substancji z gospodarstwa domowego takich jak np. wody z ogórków, octu, roztworu mydła, płynu do naczyń, wybielacza, roztworu soli kuchennej, roztworu proszku do pieczenia itp. Uczniowie swoje doświadczenia, udokumentowali zdjęciami i uzupełnili przygotowane przez nauczyciela karty pracy, które zawierały obserwacje, wnioski z doświadczeń. Wszystkie osoby, które wykonały zadanie otrzymały oceny bardzo dobre lub celujące z przedmiotu.

Poniżej prezentujemy kilka zdjęć z doświadczeń uczniów.

Anna Dzierwa-Jaromin