Chemia w kuchni i w pracowni szkolnej

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

11
10.2021

UCZNIOWIE NASZEJ SZKOŁY REALIZUJĄ PROJEKT

PT. „ CHEMIA W KUCHNI I W PRACOWNI SZKOLNEJ”


 

Uczniowie naszej szkoły w ramach Akademii Eksperymentu realizują projekt pt. „Chemia w kuchni i w pracowni szkolnej”.

We wrześniu w ramach powyższego projektu uczniowie zapoznali się z regulaminem pracowni , przepisami BHP , szkłem, sprzętem laboratoryjnym oraz podstawowymi czynnościami laboratoryjnymi. Następnie pod okiem nauczyciela chemii i fizyki opracowali elektronicznie instrukcje doświadczeń, karty pracy i wykonali eksperymenty chemiczne o następującej tematyce:

  • analiza pH wodnych roztworów produktów spożywczych przy użyciu naturalnych wskaźników tj. wywaru z czerwonej kapusty, naparu z herbaty czy też soku z buraków

  • badanie zachowania wskaźników obecnych w pracowni chemicznej tj. oranżu metylowego, fenoloftaleiny, błękitu metylowego, błękitu bromotymolowego czy też indygo karmin w roztworach kwasów i zasad z domowej kuchni

  • mierzenie pH roztworów produktów spożywczych za pomocą papierków wskaźnikowych

 

Anna Dzierwa-Jaromin

 

 

Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie